"אנחנו לא חושבים שיש עוד דבר כזה בעולם, מוזיאון מיניאטורות של אדם אחד, למשל שפנים מאקליפטוסים, גרעינים של אבטיח שמשמשים כידית של דלת, כנס ישראל שכולה מפיסטוקים, הכל חומרי צבע, מהצומח, גרוטאות ", כך אומרים ילדיו של משה זמטר ז"ל, אמן חיפאי שעד גיל כה מכובד המשיך ליצור מיניאטורות
היצירות שהן כמו גם שיקוף לאירועים הסטורים, מסמלו גם חוויות ילדות של זמטר והן ממלאות היום בנוסטלגיה חמה, רגש וייחוד את "מוזיאון המיניאטורות – עולם קטן גדול", שפתחו בפארק ההיי טק ביקנעם עלית זמטר ושלושת ילדיו, אורי (70) זמיר, עדנה (67) יהב וענת (62) אורלנד החיפאיות לפני כחמש שנים.
להקים מוזיאון מיניאטורות בגיל 93
זמטר הלך לעולמו לפני שנה בגיל 97, לא לפני שהגשים את חלומו להציג את יצירותיו המיניאטוריות המופלאות במוזיאון משלו. הוא היה צלול כמעט לגמרי עד יומו האחרון, הקפיד להגיע למוזיאון, והיה שותף פעיל בו. כיום שלושת ילדיו ממשיכים לשמר את זכרו במפעל הנצחה קסום ומרגש השוכן בפארק ההייטק החדש של יקנעם עלית, הוא משתרע על כ – 150 מ"ר, ומוצגים בו כ – 140 דגמים מיניאטורים – כולם שלו – המוצגים בויטרינות, ומחולקים לפי נושאים. ישנה פינת מכירה מיוחדת של דגמים, תצוגת כלי עבודה שנהג להשתמש בהם ביצירותיו, וכן מכונות הכריכה הישנות ששימשו אותו בעבודתו השנייה ככורך ספרים. בדגמים מסוימים מסביר זמטר את תהליך יצירתו והחומר שממנו השתמש. לאחד הדגמים שמוצגים במוזיאון ה"לונה פארק", הוא אף יצר חיים. הדגם שמבוסס על פטיפון ישן, וחלקי משחק ילדים, "מכאנו", שהביא מגרמניה, (הלגו של היום), הוא ממונע, ומבקרי המוזיאון מוזמנים ללחוץ על הדוושה ולצפות בלונה פארק ססגוני ופעיל.
ביתו ענת מספרת כי לאבא הייתה ילדות מאושרת מה שמשתקף במוזיאון, "הכל מאוד אופטימי, אין עצב, רק שמחה והומור, הוא היה איש חיובי, מלא הומור ואוהב אדם".
עולם של נוסטלגיה
הוא נולד בשנת 1923 בעיר רייכנבך שבגרמניה. אביו ניהל חנות נעליים, וכשראה שהוא אינו יכול להקים עסק משלו בשל האנטישמיות שחווה כיהודי, החליט ב-1936 לעלות לארץ עם אשתו והילד משה. כשהיה בן 17 זמטר התגייס לצבא הבריטי. אח"כ החל לעבוד בכריכת ספרים, ובמקביל שימש כפקיד בחברת כלמוביל. בשנת 1950 הוא נישא לחנה שטרן ונולדו להם שלושה ילדים.
אחד מתחביביו היה ליצור למשל רהיטים, תיקים, ותכשיטים. בגיל 62 כשיצא לגמלאות כמנהל כספים, בחברת כלמוביל בחר ליצור פריטים קטנים שלא תופסים מקום בחלל. במיניאטורות יכול היה ליצור פריטי ריהוט שונים ומגוונים שלא יצר בגודל טבעי, ולבנות לעצמו עולם מלא של פנטזיה, נוסטלגיה ודמיון. התחיל מווילון נצרים ישן, שממנו נוצר הכיסא המיניאטורי הראשון שלו. זמטר נהג להשתמש בחומרים ממוחזרים מהטבע ומחוף הים, בגרוטאות, אלטע זאכן, וחומרים מתכלים. צדפים, חלוקי נחל, אבנים, פקקים, פרחי חוביזה, כפתורים, ואפילו פיסטוקים וגרעינים, היוו חומרי גלם לדמויות והדגמים שיצר.
כדי ליצור את הדגמים שמחולקים לפני נושאים כמו: בתים שונים, חנויות, דתות, מוזיקה, אמנות וכו', הוא שאב השראה מתמונות, וכן מדמיונו הפורה. הנוסטלגיה היוותה עבורו השראה גדולה כשבנה את דגם כיתתו בגרמניה, או את דגם מטבחה של סבתו. על כל דגם הוא עמל במשך חודשיים ובשנה היה יוצר בין 6-8 דגמים.
"לשמחתנו הצלחנו להקים לאבא את המורשת שלו ולהגשים לו את החלום עוד בחייו, הוא נכח במוזיאון במשך ארבע שנים מלאות, כשהוא תוסס, נפגש עם אנשים, ומקבל מחמאות וחיזוקים, נהג לצחוק על עצמו באומרו 'זקן בן 90 פותח מוזיאון' ועכשיו ננחיל את זה הלאה, לפי תגובות הקהל יש פה משהו הרבה מעבר, אמנות לא רגילה".
במוזיאון מתקיימות גם סדנאות לילדים, למבוגרים ולקבוצות, בהשראת המודלים במוזיאון, בתיאום מראש.
עלות כניסה 30 שקלים מגיל 4 ומעלה שעות פתיחה: ב', ג', ה': 11:00-14:00; שבת: 10:30-13:30, כל שבת אחרונה בחודש מתקיימת סדנא בתיאום מראש. טל': 054-4834210; 052-8715001; אתר המוזיאון www.great-mini-world.com