באיחור לא אלגנטי אני ניגשת לכתוב על אירועי התרבות בעירי, ביודעי היטב כי החמצתי כבר את הוייב וההו הא של חנוכה. ועדיין לא נס ליחם ויש מה לכתוב על מה שקורה עכשיו בתרבות חיפה. וזאת מסיבות ברורות מאוד. לא רק שאלו לא אירועים יומימייים, אלא מושקעים וחד שנתיים ברובם, עלינו לחגוג את חזרת הצבע לעיר אחרי קיפאון המלחמה והעובדה שרק לפני כחודשיים, כמדומני, נפל טיל במרחק 20 מטר מפרצופי החביב, עת "עשיתי הליכה", כמו שאומרים, מהבית שלי למרכז הכרמל, והצלחתי דרך כוחות עליונים (לא יודעת, אולי יש מישהו למעלה) לחמוק מהנפילה ברחוב קלר יקירנו. האירוע הזה, היה אז, יש לציין שיא של התרבות בעיר הזו.
ולעינייניו כי בשביל זה אתם מבזבזים זמן קריאה עלי. אמנם אני בטוחה שקראתם על כך כבר בכל המקומונים, בין אם באזכור ריבוע או "כתבת לפני". האמינו לי, אני מומחית בכתיבה זו, אבל אין בזה צורך כעת. ובכל זאת נזכיר מה קורה פה עכשיו. גם אם זה יגמר היום או בעוד שבוע. האינטרנט זוכר הכל ובשנה הבאה תרצו לראות מה היה פה השנה, כי אם לא תיפול עלינו מלחמת עולם, הכל יחזור. ובינתיים מה שממשיך:
זו שעולה
פסטיבל בית גלים חוזר לשכונה הטרנדית למשך שלושה ימים רצופים. הוא מתקיים עוד היום עד השעה 18:00.הפסטיבל מתקיים בסימן 100 שנים לשכונה שעליה אפשר לכתוב ספר נפרד. אם לא סדרה. אני קוראת לזה קארמה של שכונה וכולי התפעלות מהתהליך שעברה. מאחת שאף אחד לא ספר אותה עד לפני כמה שנים, ונחשבה למשויכת למעמד הבינוני נמוך עלק, כזו עם שיכונים עולב נוטים ליפול והשכר דירה נמוך, היא הפכה להיות פופולארית ברמה שבהצלחה לכם אם תמצאו שם דירה להשכרה או קניה. אה, לקנות אולי תוכלו באחד הפרויקטים החדשים, אם יש לכם אפשרות להוציא בין 3 ל-5 מליון שקלים. וחכו לפרויקטים התחדשות עירונית המדוברים שבכלל יעלו אותה עוד יותר, אם זה אפשרי.
באירוע נמשכה מסורת הבתים הפתוחים, במסגרתם יפתחו תושבי בת גלים את בתיהם ויארחו פעולות תרבות שונות ומגוונות, יתקיימו פעילויות לכל המשפחה, ולמבוגרים, יוצגו תערוכות אמנות וכן יתקיימו מופעי מוזיקה אינטימיים, הרצאות, סיורי אדריכלות ואמנות, מתחמי ילדים ועוד.
אני אתעכב על תערוכה של אמנית וצלמת צעירה ומבטיחה וסליחה אם אני נשמעת כמו כתבת תרבות מערוץ 1 בשנות ה-80. קוראים להספיר ברונזברג לוי. חיפאית מקרית אליעזר בתקווה שתשאר כאן, והיא מציעה את תערוכת האמנות: "סוריאליזם בין גלים".
לדבריה, מאז הרגע שבו נכנסנו לאי ודאות, חיינו במציאות סוריאליסטית המערערת את השגרה. אנו מתמודדים עם תחושת קריעה פנימית, המלווה בסימני שאלה שאין להם תשובות.
ברונזברג לוי משתפת בתחושותיה דרך תצלומיה שצולמו במשך 15 השנים האחרונות, כולם בבת גלים. בין התמונות ניתן למצוא את הקזינו המפורסם, את אגד הישן ואת חופי הים המהממים של השכונה — אבני דרך בהיסטוריה של המקום. במבט ראשון, הצילומים עשויים להיראות יומיומיים, אך עם התבוננות מעמיקה יותר, מתגלים בהם עולמות פנימיים המבטאים חוסר ודאות ושאלות קיומיות.
לדבריה, "הבלונים בתערוכה מהווים סמל לקונפליקט הנוכחי: מצד אחד, הם משדרים שמחה ותמימות, ומסמלים תקווה לשיפור העתיד. מצד שני, הם מדגישים את הפגיעות והשבריריות של רגעים מאושרים, שכן הם עשויים להתפוצץ בקלות, מה שמעיד על חוסר יציבות במציאות שלנו. הבלונים הצהובים מייצגים את החטופים; במקום להתרומם לשמים, הם תקועים ברצפה, מהדהדים את התחושה של חוסר יכולת לברוח מהמציאות המאתגרת.
רציף אהרון רוזנפלד 25, בת גלים, חיפה
סרטים זה כאן
לכבוד יום הולדת 40, פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה קיבל, בלי רצון, מועד חדש. זה לא התאפשר בסוכות, כמידי שנה אז אנחנו חוגגים עכשיו. האירוע הבאמת גדול הזה התחיל ביום חמישי האחרון וימשך עד 11.1.25.
אני לא הייתי באירוע פתיחה. כן, לפעמים יש גם לי חיים מעבר ואני אפילו מתעייפת! מה גם שלא הייתי בין הראשונים שמנדנדים לקבל הזמנה ולכן זה גם לא הגיע.
כנראה מוטב כך. ראשית, משום שסרט פתיחה איראני פחות בא לי טוב בבטן בימים אלו, ותיכף תשמעו על אופציות טובות אחרות. אולם כפי שסיפר לי התושב מ' שנכח שם: "לבחור סרט של 160 דקות אחרי טקס של שעה וחצי, ולסיים אחרי חצות כשיש אנשים שצריכים להשתמש בתחבורה ציבורית כי אין להם ברירה. מה גם שחניה למצוא שם זה חלום – זה קצת מוגזם. אני חתכתי באמצע".
ובכן, האיש אמר את הכל. אני מניחה שאנשים אהבו את הסרט ובעיקר את ההייפ שמסביב. נאום ראש העיר פלאס נאום מעורר אמוציות של שר התרבות מיקי זוהר, שהגיע לאחד ממעוז השמאל מרכז בישראל ובאופן לא מפתיע, לא זכה לאהדה משוחרי התרבות כאן ואלו שהרחיקו להגיע אלינו ממקומות אחרים בארץ. ואני בטוחה שהם הגיעו. מעניין אם טקס הסיום יסיק את המסקנות. אולי אני פנויה להגיע
כמה מהממתקים שמוקרנים בפסטיבל שלדעתי השנה באמת הגדיל לעשות ולהביא סרטים נורמלים:
"הברוטליסט" The Brutalist בימוי: בריידי קורבט
בריידי חוזר עם יצירה אפית ומונומנטלית בכיכובו של אדריאן ברודי שהפכה לשיחת חובבי הקולנוע בעולם מאז הבכורה בפסטיבל ונציה
זוכה פרסי הבימוי והביקורת פסטיבל ונציה 2024
"המופע האחרון" Showgirl The Last בימוי: ג'יה קופולה משחק: פמלה אנדרסון, דייב בטיסטה, ג'יימי לי קרטיס,
ג'יה קופולה מעניקה לפמלה אנדרסון את התפקיד הראשי בסרט ופמלה גומלת בהופעה מפתיעה מרגשת ורבת רבדים. זוכה פרס מיוחד של חבר השופטים פסטיבל סאן סבסטיאן 2024
Better man : סיפורו של רובי וויליאמס בימוי: מייקל גרייסי משחק: רובי וויליאמס, ג'ונו דיוויס
בבימויו של הבמאי בעל החזון מייקל גרייסי ומנקודת מבטו של וויליאמס, הסיפור של אחד מכוכבי הפופ הגדולים בעולם הופך ליצירה סוחפת , מקורית וזוכת שבחי הביקורת בכל העולם .
"5 בספטמבר" 5 September בימוי: טים פלבאום משחק: פיטר סארסגארד, ג'ון מגארו, בן צ'פלין, לאוני בנש
אחד הסרטים המדוברים וזוכי השבחים של פסטיבל ונציה 2024 , חוזר אל האירועים הטרגיים של רצח הספורטאים הישראלים באולימפיאדת מינכן מנקודת המבט של צוות השידור של רשת אי-בי-סי האמריקאית, שנשלח לסקר אירוע ספורט ומוצא את עצמו משדר בשידור חי, בפעם הראשונה, אירוע טרור לכל העולם.
"עיניים זרות" Stranger Eyes בימוי: יאו סיוו הואה
כאשר בתם הפעוטה של זוג צעיר בסינגפור נעלמת בוקר אחד במגרש משחקים, השניים צריכים להתמודד לא רק עם הנורא מכל, אלא גם עם הידיעה שמישהו מצלם את חיי היומיום שלהם אבל הוא לא היחיד שמצלם … מותחן מפתיע מסינגפור שזכה לשבחי הביקורת העולמית. התחרות הראשית פסטיבל ונציה 2024.
המסדר THE ORDER בימוי: ג'סטין קורזל
ג'וד לאו מעניק הופעה אדירה, במותחן הפשע המדובר, מבוסס מקרה אמיתי, והרלוונטי מתמיד של הבמאי עטור הפרסים ג'סטין קורזל. התחרות הראשית פסטיבל ונציה.
השנה החדשה שלא הגיעה מעולם THE NEW YEAR THAT NEVER CAME
השנה היא 1989 חייהם של שישה אנשים מצטלבים בדרכים לא צפויות ערב נפילתו של המשטר הקומוניסטי של ניקולאה צ'אושסקו.
זוכה פרסי הסרט הטוב ביותר ופרס הביקורת במסגרת אוריזונטי , פסטיבל ונציה 2024
"פינק ליידי" סרטו של ניר ברגמן, זוכה פרס הבמוי בפסטיבל טאלין, ינעל את הפסטיבל. לי באופן אישי קורץ הסרט 'כאב אמיתי' של ג'סי אייזנברג שביים אותו והוא גם משחק שם עם קיראן קאלקין, אהוב ליבי מסדרת המופת 'יורשים'. הם משחקים שם שני בני דודים שיוצאים לטיול שורשים במחנה השמדה בפולין, לא פחות, לזכר סבתם היהודייה.
סרטם של ניר ברגמן ומינדי ארליך, מציג מנקודת מבט נשית את סיפורם של בני זוג חרדים הנאבקים על אהבתם. הסרט מתאר בשילוב של הומור, כאב ואהבה את מאבקם תחת איומי סחיטה של כנופיה המטילה אימה על המגזר.
מרכז חדרים עם מתי כספי ורונה קינן
זהו מרחב חביב ונעים ליד קמפוס ריאלי אחוזה ברחוב דיזראלי 7. אני גיליתי אותו די לאחרונה, יש לציין. החודש יש שם כמה דברים מעניינים.
ביום שלישי, 7 בינואר, בשעה 19:30 הרצאה נוספת מבית חוג אוריינותא. והפעם ערן דובובי ידבר על ה"סופה המזרחית".
ערב ספרותי ייחודי ביום רביעי, 15.1 בשעה 20:00, עם ספרה החדש של רות קרא איוונוב קניאל "אפר ויהלום". ישתתפו רפי וייכרט, אורית גידלי, ישירו וינגנו יונתן קונדה ודליה שחם.
ועוד אירוע ב-15.1, יום רביעי, בשעה 20:30, דה ג'אז רום חדש עם טריו טוקאן, הרכב ג'אז ברזילאי המשלב ג'אז עם בוסה נובה, סמבה וסגנונות נוספים. פרטים נוספים בפרסום המצורף, כרטיסים ניתן לרכוש כאן.
מופע מוסיקלי "הכי טובים שיש – משירי מתי כספי, שלמה גרוניך ויוני רכטר" יתקיים ביום חמישי, 16.1 בשעה 19:30. ישירו האנסמבל הוואקלי החיפאי עם המנצח והמוסיקאי יובל כנפי.
רונה קינן להופעה אינטימית, במסגרת המופעים שלנו "במה עברית". יום חמישי, 23.1, בשעה 20:30. פרטים נוספים בפרסום המצורף, כרטיסים ניתן לרכוש כאן.
אירועי תרבות בספריות (העירוניות) חיפה
אני מאוד אוהבת ספריות, מתחם של שקט, ניתוק ואה, גם קריאה. ממליצה לכם פעם לעבוד שם על המחשבים שלהם או ניידים. פוטנציאל התפוקה יפתיע אתכם. זה ככה אוף טופיק. והחודש שלושה אירועים למבוגרים
1. סימני דרך – מופע על שירי נעמי שמר יתקיים בספרייה ע"ש ש. שלום (יענו, ספריית נווה שאנן) ב-07.01.25.
2. עולם הפיוט והסליחות, יתקיים במרכז תרבות דתי לנוער, נוה שאנן ב-14.01.25. זהו מופע סליחות מוזיקלי והרצאה של משאל וקנין, יזם ועורך הפרויקט המדובר סיור סליחות בליווי צמד פייטנים
3. קברט ספרותי-מוזיקלי, שיחות על אהבות ועל אי הבנות אחרות . יתקיים בבית יד לבנים ב- 15.01.25.
אהבה אחת. שתי שפות
תזמורת המהפכה, בניהולם של זהר שרון ורועי אופנהיים, מעלה את המופע בהפקה משותפת עם מרכז תרבות בית הגפן בחיפה ובסיוע מועצת הפיס לתרבות ולאמנות. במופע "אדבר איתך" בהשתתפות תמר שאוקי, נור דרוויש, אכרם עודה ובר צברי– מבוצעים שירי האהבה הגדולים העבריים והערביים – כפי שמעולם לא נשמעו. השירים העבריים מושרים לראשונה בערבית והשירים הערביים מבצועים בעברית. כל השירים במופע מבצעים בעיבודים תזמורתיים חדשים.
בין השירים: "שיר של יום חולין", "באה מאהבה", "ערב כחול עמוק", "לשיר איתך", "אדבר איתך", "ברית עולם", "ניצחת איתי כל", "ממעמקים", "בדמיוני יש לי ורד" (פאריד אלאטרש), אותך/ אחשוק בך (מוחמד עבד אלוהאב), ואחרים.
לדברי המארגנים, המופע מבקש לטפח הקשבה רדיקלית לעודד ערכים של סולידריות, כבוד וסקרנות הדדית של יהודים וערבים בישראל לגבי שתי התרבויות באמצעות המוזיקה, ולייצר חוויה תרבותית משותפת.
יוזמה והפקה בית הגפן: אסף רון, לימור שיין, הילה גושן.
אוצרים: זהר שרון, ניזאר אלכאטר, ד"ר רועי אופנהיים.
תרגומי השירים: ד"ר שאדיה חאמד, ד"ר יותם בנשלום, ד"ר ג'ודת עיד.
עיבודים: נעמה תמיר קפלן, תומר עינת, חי מאירזדה, ד"ר סיון שנהב-שב, ניזאר אלכאטר, גיא מינטוס, ענבל רוזנהויז, נדב ויקינסקי, אמיר לקנר.
וידאו ארט: אורן גבאי,ניצוח: רועי אופנהיים. שירה: תמר שאוקי, נור דרוויש, אכרם עודה ובר צברי .
18.1.25, שעה 20:00, אודיטוריום חיפה.